4 Kasım 2008 Salı

Mustafa Filmine Dair!

Mustafa’ya gittim...Sarhoş. Kafayı bulunca ağlayan...Hoyrat.Soğuk.Kalpsiz.Çevresine eziyet eden...İtiraz edeni asan...Arkadaşlarını satan...Goygoycuların dolduruşuna gelen...Milletten bihaber.Hatta milleti küçümseyen...Alay eden.Hesabını kitabını bilmeyen...Batı hayranı.Sefa düşkünü.O balo senin...Bu balo benim, gezen.Zampara.Cephede bile karı-kız düşünen...Savaşmadığı için sıkılan...Ordu varken, çete kurmaya kalkan...Devrimleri intikam için yapan...Dinsiz.Kendi heykellerini diktiren...Megaloman.Bencil.Günde 3 paket sigara içen.Usul usul intihar eden...Psikolojik bunalımda...Yalnız.Çaresiz.Basiretsiz.Zavallı bir adam.*Mustafa’daki Mustafa bu.*Anafartalar 1 saniye.İşgal 2 saniye.Tası tarağı toplayıp kaçmak için, sığır sürüsünün çıkardığı toz bulutundan bile tırsan... Sığır sürüsüyle düşman ordusunu ayırt etmekten aciz biri... Başkomutanlık meydan muharebesi desen... Taktiğini falan başkasından araklamış zaten.*Hak edilmiş bence Oscar...En azından Nobel.


Hayatımda örnek aldığım (bir gazetecilik okuyan gazeteci adayı olarak) yazar Yılmaz Özdil böyle demiş.
Haksız mı ! Yine değil !
Atatürk'ümüz bu değil.
Bence (!) Kıymetli görüşlerini belirtmek isteyen arkadaşlar aşağıya yorumlarını yazabilirler.

6 yorum:

clementine dedi ki...

hayatımda gördügüm en gereksiz filmlerden biriydi bence.
bana bu film Atatürk'ün tek gözünün kör oldugu dısında pek bisey kazandırmadı acıkcası.
onun da bi insan oldugunu. kutsi bi kuvveti olmadıgını acıklamak icin yapılan bu film cok yanlıs bence.
Benim Ata'm değil bu gercekten.
sevmedim hic sevmedim.

Böcek dedi ki...

filme gitmedim birşey söyleyemem ama arkadaşlar hep iyi eleştiriler duymuştum bu filmle ilgili şaşırdım..

Jacqueline dedi ki...

Gökmen lütfen bana kızma, ben de bir ADK üyesi olaak dikkatini çekmek isterim ki, Can Dündar'ın bahsettiği "Mustafa Kemal Atatürk" değil, "Mustafa". Mustafa, hepimiz gibi özel hayatı olan bir insandı ama Mustafa Kemal Atatürk bundan 100 yıl sonra bile olsa hatırlanacak ve saygı duyulacak bir önder.

Gökmen Kaya dedi ki...

İnsanların ''koşullar'' etrafında kafasında şekillendirdiği bir Ata portresi var.
Atatürk'ün hayatını anlatmış ama onun bu kadar kötülendiği bir zamanda, bu kadar eleştirilip yanlış anlaşıldığı bir zamanda ''Can Dündar'ın'' yaptığı bir Evlat Tokatı resmen!
Avrupadaki eğitim, kültür, sindirmişlik seviyesinde değiliz ki.
20 sene sonra olsa tamam derdim bir bakıma, asla değişmiyor görüşlerim. Bir de öyle düşün bakalım ne diyeceksin.

Jacqueline dedi ki...

" Avrupadaki eğitim, kültür, sindirmişlik seviyesinde değiliz ki." demişsin. Can Dündar da kendi düşüncesini yansıtmış bir nevi filmde. Ben de kendi düşüncemi söylüyorum, sen de. Sana haksızsın demiyorum, haklısın. Ne mutlu ki rahatça görüşlerin tartışılabildiği bir ortamda yetişiyoruz. 20 sene öncesine kadar bunu da yapamıyordu insanlar.

Gökmen Kaya dedi ki...

Tabiiki.
Sadece Avrupa'da da kastım yok, onlar bizden üstün değiller genç nesillerimiz onların çok ötesine geçecek Süheyl Hocan'nın dediği gibi, ''10 sene daha sabredin evlatlarım.''
Can Dündar da yorumsuzum. Hala aynıyım, ama yazıda dediğim gibi cephede bile karı-kız düşünen, içki düşkünü, o balo senin-bu balo benim gezen, megoloman, sığır sürüsünü düşman zanneden falan...
Kafa yormaya bile değer görmyorum. Ama pazartesi toplantıya gel mahkeme salonuna 18:30'da, tartışalım kora kor =) hem katılan da olur =)